|
Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει ένα δραστικό εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού. Οι επιστήμονες δοκίμασαν το εμβόλιο σε ποντίκια και πλέον αναμένουν τα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε ανθρώπους. Ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι το εμβόλιο να κυκλοφορήσει στην αγορά. Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Cleveland Clinic Learner Research, δήλωσαν ότι ευελπιστούν μια μέρα το εμβόλιο να χρησιμοποιείται στις ενήλικες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται τα εμβόλια για τις παιδικές ασθένειες.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων εμβολιάστηκε με την ουσία α-λακταλβουμίνη μία ομάδα ποντικών με γενετική προδιάθεση στον καρκίνο του μαστού, ενώ άλλα ποντίκια με την ίδια προδιάθεση δεν εμβολιάστηκαν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κανένα από τα ποντίκια που έλαβε α-λακταλβουμίνη δεν ανάπτυξε καρκίνο, ενώ από την ομάδα που δεν εμβολιάστηκε, ανέπτυξαν όλα. «Εάν τελικά έχει την ίδια δράση στους ανθρώπους, με αυτή που έχει στα ποντίκια που έγιναν τα πειράματα, σημαίνει ότι θα εξαλείψουμε τον καρκίνο του μαστού», ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το εμβόλιο στοχεύει σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στους περισσότερους τύπους καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συνήθης καρκίνος και μόνο στη Βρετανία έχει επιπτώσεις σε περισσότερες από 45.500 γυναίκες κάθε χρόνο.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ |