mati-fakos-epafisΈνα βήμα πιο κοντά έρχεται μια νέα γενιά βιονικών φακών επαφής που θα επιτρέπουν την προβολή εικόνων και πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ και του Ααλτο στη Φινλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάμπακ Πράβιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικρομηχανικής και μικρομηχανολογίας «Journal of Micromechanics and Microengineering» του Ινστιτούτου Φυσικής της Βρετανίας,

έκαναν πειράματα σε ζώα και απέδειξαν ότι οι ηλεκτρονικοί φακοί είναι ασφαλείς, καθώς δεν υπήρξαν παρενέργειες.

Βιονικός φακός

Προς το παρόν, ο βιονικός φακός επαφής περιέχει μόνο ένα εικονοστοιχείο (pixel), όμως θεωρείται θέμα χρόνου να προστεθούν εκατοντάδες περισσότερα πίξελ στη συσκευή, οπότε οι φακοί θα είναι πλέον σε θέση να προβάλλουν στα μάτια του κατόχου τους ακόμα και σύντομα γραπτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι φακοί περιλαμβάνουν μία νανο-αντένα που συλλέγει ασύρματα ενέργεια από κάποια εξωτερική πηγή, καθώς και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα που αποθηκεύει την ενέργεια και τη μεταφέρει σε ένα «τσιπάκι».

Τα αρχικά πειράματα έγιναν με φακούς που τοποθετήθηκαν στα μάτια λαγών και έδειξαν ότι οι φακοί είναι ασφαλείς. Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλά ακόμα πρέπει να βελτιωθούν μέχρι η τεχνολογία να επιτρέψει την ασύρματη ενεργειακή τροφοδοσία και την προβολή ψηφιακών εικόνων μεγάλης καθαρότητας. Προς το παρόν, οι φακοί για να λειτουργήσουν, πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοστών από την ασύρματη μπαταρία.

Τέτοιοι φακοί θα μπορούσαν να βρουν ποικίλες εφαρμογές, όπως στα βιντεοπαιχνίδια και στα συστήματα πλοήγησης (naviga-tion) ή, ακόμα και στην ιατρική, καθώς οι φακοί θα είναι δυνατό να συνδεθούν με βιοαισθητήρες στο σώμα του χρήστη, που θα προβάλλουν μπροστά στα μάτια του άμεσα ενημερωμένες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, όπως το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Ενα σημαντικό πρόβλημα που έπρεπε να ξεπεραστεί, είναι ότι το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σε απόσταση μικρότερη από μερικά εκατοστά μπροστά του, συνεπώς δεν μπορεί να δει κάτι που προβάλλεται σε ένα φακό επαφής προσαρμοσμένο πάνω στο μάτι.

Ειδικοί φακοί

Οι ερευνητές κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή τη μεγάλη δυσκολία, κατασκευάζοντας ειδικούς φακούς (τύπου Φρέσνελ), πολύ πιο λεπτούς και επίπεδους από τους συμβατικούς, με συνέπεια να είναι πλέον δυνατή η εστίαση του αμφιβληστροειδούς του ματιού στις εικόνες που προβάλλονται στο βιονικό φακό, χωρίς μάλιστα αυτές να φαίνονται θολές.

Η δημιουργία των φακών ήταν μια πρόκληση, επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των συμβατικών φακών επαφής είναι λεπτά. Οι ερευνητές δημιούργησαν κυκλώματα από στρώματα μετάλλου πάχους μόνο μερικών νανομέτρων, περίπου ένα χιλιοστό του πλάτους μιας τρίχας των μαλλιών του ανθρώπου.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Σύνδεση

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 επισκέπτες και κανένα μέλος